به گزارش خبرگزاری مهر، میکرو، نانو، پیکو، فمتو، اتو، زبتو و یوکتو پیشوندهایی هستند که برای نشان دادن بزرگی کوچکترین مقیاسها به کار می روند.
تاکنون تصور می شد که تنها برخی از این پسوندها (میکرو، نانو، فمتو و اتو) در دنیای واقعی قابل استفاده هستند اما اکنون گروهی از دانشمندان موسسه ماکس پلانک آلمان نشان دادند که چگونه می توان یک لیزر یوکتوثانیه ای را ایجاد کرد.
یک یوکتوثانیه (24- ^10) مدت زمانی را نشان می دهد که نور فاصله برابر با قطر هسته یک اتم را می پیماید. یک یوکتوثانیه برابر با یک میلیونیوم میلیاردیوم میلیاردیوم ثانیه است.
تاکنون سریعترین لیزر می توانست پالسی کمتر از چند فمتوثانیه (15- ^10) ایجاد کند.
اکنون این محققان برای ایجاد یک پالس نوری با سرعت چند یوکتوثانیه از یک پلاسمای "کوارک- گلون" استفاده کردند. گلونها مسیر نیروهایی هستند که کوارکها را در پروتونها و نوترونهای آزاد نگه می دارند. اعتقاد براین است که این حالت ماده در طبیعت از یک میلیونیوم ثانیه پس از بیگ بنگ دیگر وجود ندارد اما می تواند در داخل شتابگرهای ذرات و با برخورد دادن یونهای سنگین با انرژی بالا آنها را ایجاد کرد.
براساس گزارش فیزیک وورد، این محققان روشی را یافتند که با کمک آن تاباندن فوتونهایی که در مدت سردشدن پلاسما ایجاد می شوند امکانپذیر می شود.
نظر شما